středa, ledna 14, 2015

Seriálové shrnutí průběhu a přelomu roku 2015

Chobotnice I-VII
Starý známý po několikáté shlédnutý seriál o kterém jsem se zde, ale zatím tuším nezmínil.Skvěle napsané postavy, zajímavý scénář téměř všech dílů, vynikající hudba a hodně nostalgie. Ještě chybí shlédnout pro tuto referenci (poněkolikáté) shlédnout VII. sérii.


Salamandr
Další kriminální seriál z nemainstreamové kinematografie, první díly velmi solidní, bohužel 5-6 díl zklamání a jsem zvědav, kam to seriál s posledním dílem (vzhledem ke složité zápletce) dotáhne. Výborně napsané chybující postavy. Seriál se chýlí ke konci a ta nepřemožitelná organizace se díky slabému scénáři pomalu hroutí. Tak nakonec mě celý seriál připadá, že tvůrcům došel v průběhu natáčení série dech a místo dvou/tří sérií se rozhodli natočit jen jednu. Nakonec závěr šitý strašně horkou jehlou, bez invence a to co "superorganizace" v posledních dílech předvádí je pravý opak začátku seriálu. Takže bohužel celkově chatrný slabý seriál (až na 1- cca 4 díl).

Pilíře země
K tomuhle seriálu, jsme se dostali jen díky skvělé knize. Zatím vypadá na dobu vzniku velmi dobře. Solidní výprava, výborně vybraní herci. Seriál se drží románu celkem volně, takže o překvapení není taková nouze. Zatím jsme ve čtvrtině. Tak musím říct, že scénáristi si s hutnou knihou nakonec poradili celkem obstojně, kde i člověk znalý knihy je místy překvapen zvraty (což je dobře). Celkově dobrý seriál s výbornými herci.

Šogun
Tento starší seriál jsme se rozhodli shlédnout, protože se nám velmi líbila kniha. Protože i seriál má dobré hodnocení, proč ne (?). Možná jsme ho už dříve viděli. Zatím po cca třech dílech celkem solidní, pouze mě zatím nějak nesedí Richard Chamberlain. Zajímavé je, že není překládána japonština, takže se divák cítí podobně jako Blackhorn. Jsme téměř na konci seriálu, příběh se trochu zlepšil, ale celkově bych mu dal zatím jen průměrnou známku. Seriál celkově na dobu svého vzniku solidní, zajímalo by mě jak z toho sestříhali televizní film, to musí být pěkný guláš ... Takže celkové hodnocení nakonec asi za tři, závěr trochu napravil dojem.

Hra o trůny 5
Zatím jsem z nové série viděl čtyři díly a jsem bohužel celkem zklamán. Děj se odvíjí velmi pomalu, "nic moc" se neděje. Ale výprava, dialogy a celkový dojem stále drží laťku proklatě vysoko. Uvidíme co dál ... Po osmém díle, který byl mimochodem skvělý se pořád tak nějak příběh vleče ... Závěr byl opět velmi překvapivý a chmurný (to tvůrci umějí), ale celkově se příběh nějak vlekl ...

House of Cards 1-3
Zatím máme shlédnuty první dvě řady, a pár dílů třetí. Naprosto geniální (většinou) scénář, herecké výkony o vzestupu politika(-ů). Skvěle zpracováno. Přetvářka, lež, vraždy to vše v geniálním podání (nejen) Kevina Spaceyho. Bravo ! Takže třetí série má podle mého názoru trochu horší drajv, ale i tak je to výtazný nadstandard. těšíme se na čtvrtou sérii.

Poznámka 04/2016 : V dabingu co nyni dávají na ČT je seriál ještě o chlup lepší.

Most 2
Druhá série byla zápletkou, scénářem a alespoň příměřenou "uvěřitelností" daleko kvalitnější. Bohužel na konci dojde k nepříjemnému "twistu" vzhledem k další sérii, na kterou se již velmi těšíme ...

Temný případ
Skvělá detektivní série, výborná chemie mezi Conaugheyem a Harrelsonem. Solidní zápletka i scénář.

Temný případ 2
Trochu pomalejší rozběh prvních epizod, zcela přebíjí poslední tři díly, které jsou dokonalé. Nakonec i série končí zajímavěji nežli první řada. Podle všeho je třetí řada seriálu nejistá ... Škoda ...

Narcos 
Skvělý špičkový seriál o narkobaronech, především Escobarovi. Skvělý scénář, výprava, perfektně od fanoušků přeloženo (až na tuším devátý díl). Výběr herců a jejich podoba se skutečnými postavami též neuvěřitelná. Velké nadšení.

Válečná generace
Další skvělý seriál, tentokrát o druhé světové válce. Skvěle zahráno, bitevní scény na velmi dobré úrovni. A tenhle článek naprosto vypovídá o současném stavu společnosti, Poláci prostě byli antisemité ...





Žádné komentáře: